Smøreski eller felleski?

Det vanskelige valget

Er det på tide å bytte ut de gamle klassiskskiene, eller kanskje du er på jakt etter et skipar nummer to? Felleski har tatt markedet med storm, men hvilke skitype er det rette valget for nettopp deg?

Felleski er smørefrie ski med feller integrert i sålen. Denne skitypen passer ofte best for deg som liker å gå roligere skiturer, men når det er sagt finnes det mange aktive skiløpere som sverger til felleski når det er vanskelige smøreforhold. Fredagsbirken har faktisk blitt vunnet på felleski, så det er ingen tvil om at dette er gode ski også for de beste. Så hva skal du velge?

Her er tre fordeler ved hver skitype:

Tre fordeler med felleski

1. Du slipper å smøre skiene dine og kommer deg raskere ut på ski. Er du lei av å finne ut hvilken skismøring du skal bruke? Det problemet slipper du med felleski.

2. Aldri mer turer med smørebom og glipptak. Lei av bakglatte ski? Med felleski får du godt feste, og hvem vil ikke ha det? Felleskiene er spesielt ideelle ved 0 grader +/- og oppover, og det er ofte det føret som gjør det vanskelig å smøre tradisjonelle ski. Du slipper også å smøre om underveis på turen.

3. Kom deg ut på tur raskt og enkelt. Har det hendt at du har droppet skiturer fordi du ikke har orket styret med å smøre skiene? Med felleski i sportsboden er det ingen grunn til ikke å dra på tur. Pakk sekken, kle deg – og du er klar!

Tre fordeler med tradisjonelle smøreski

1. Få optimal gli når vinteren er kald. Tradisjonelle ski gir vesentlig bedre gli på kaldt føre (fra 6-7 minusgrader).

2. Optimalt feste etter forholdene. Med smøreski kan du finjustere feste etter forholdene.

3. Du slipper å bytte ut feller.Går du for felleski må du bytte ut fellene under skiene etter 300-400 mil, noe du slipper med tradisjonelle smøreski.

Både smøreski og felleski finnes med både mykere og stivere spenn. Hva du bør velge avhenger av skiferdighetene dine. En myk ski er lettere å gå på og stiller mindre krav til teknikkferdigheter ­– som tyngdeoverføring og fraspark – enn hva en stivere ski gjør.

Alle skityper krever vedlikehold

Vær klar over at selv om den nye favoritten blant mange – felleskien – er smørefri, krever den vedlikehold. Vedlikeholdet innebærer rens og impregnering av fellene, samt at du må glide skiene i glisonene på hver side av fellene på samme måte som på de tradisjonelle skiene. For de fleste holder det å glide skiene før du tar de i bruk, kanskje én gang i løpet av sesongen, samt før du pakker de vekk for sesongen. Hvor ofte du vil glide kommer an på hvor viktig det er for deg å ha best mulig gli. Vanlige ski må både smøres og glides, mens felleskien da ikke skal ha festesmøring. Her er det fellene som sørger for godt feste.

Grunnen til at fellene må impregneres, er for at snø og møkk ikke skal feste seg. Skien tar opp diverse skitt og møkk som ligger i sporet – akkurat som vanlige ski – og det bør fjernes med en rens. Dette gjør du raskt og enkelt selv, og husk at godt vedlikehold legger til rette for gode skiopplevelser! Også på tradisjonelle ski bør du fjerne rester av skismøring etter hver tur.

Du kan glide skiene selv dersom du har utstyret, eller du kan få en sportsbutikk til å gjøre akkurat denne jobben for deg.

 

Dette skjer

med Bølgen Kulturhus

Få overskudd i hverdagen

FORTELL MEG MER!

Stilling Ledig - Bjørklund

Ønsker du en spennende og morsom hverdag? Vi trenger en «skinnende» salgsmedarbeider